DutchEnglishFrenchGerman
Naar boven
11 dec

Falling in love with Ljubljana

Een aantal weken na ons magische bezoek aan Grand Hotel Toplice in Bled, prijsden Inge en ik onszelf weer gelukkig toen we opnieuw het vliegtuig mochten opstappen richting Slovenië.

Dit keer stonden hoofdstad Ljubljana en badplaats Portoroz op het programma.
En in deze post vertel ik jullie graag meer over deze uiterste elegante, Sloveense hoofdstad.

Het kleine Praag

Ljubljana is een bruisende studentenstad met een aaneenschakeling van de mooiste barokke en Art Deco-gebouwen. In tegenstelling van wat je zou verwachten van een hoofdstad is Ljubljana erg klein, je kan dus overal te voet naartoe wat mooi meegenomen is 🙂

Tijdens ons verblijf was Koning Winter volop present, maar dat kon de pret zeker niet bederven. Ook in de wintermaanden is deze stad oh zo charmant!

Wat ons buiten de architecturale pracht en praal opviel was de properheid en organisatie in deze stad. Ook een enorme gastvrijheid maakte hier deel uit van de cultuur.

Doorheen de stad stroomt de Ljubljanica-rivier welke aan weerszijden wordt begrensd door tal van restaurantjes en bars. De terrassen waren er goed gevuld, en ook wij gingen er maar al te graag de gezelligheid opzoeken voor een glaasje glühwein onder de branders en een warm schapevelletje.

In Ljubljana is de witte glühwein erg populair… superlekker en deze moest zeker niet onderdoen voor de rode, integendeel. Na zdravje zou ik zeggen 🙂

Triple Bridge

Eén van de top bezienswaardigheden is de Triple bridge. Deze brug is ongetwijfeld de meest bewandelde van het land en verbindt het centrale plein met het moderne deel van de stad, de oude binnenstad en de markt en is daardoor de perfecte plek om de stad ten volle te beleven.

Deze driearmige brug was gemakkelijk te vinden dankzij de prachtige roze Franciscaner kerk. We zagen deze al van ver staan want ze is zodanig mooi dat we er niet naast konden kijken.

Vlakbij ontdekten we ook de uitgelezen hotspot voor guilty pleasures en sweet sins, “Lolita”. Een erg mooie zaak met een schitterend interieur en dito gebak. Zeker een bezoekje waard!

Een stevig staaltje street art in Metelkova

Een bezoek aan kunstwijk Metelkova mocht ook zeker niet ontbreken.

Dit levendige kunststadje binnen Ljubljana bulkt van de kunstgalerijen en bars en is gelegen in een voormalige militaire kazerne welke werd gekraakt in de jaren 90.

Een surrealistische omgeving die je gewoon moet gezien hebben! Het contrast met het architecturale Ljubljana waar Renaissance en Classicisme centraal staan kon geenszins groter zijn.

Antiq Palace hotel

Overnachten deden we in Antiq Palace, een prestigieus boetiek hotel in het hart van de stad.

Deze gerenoveerde 16e eeuwse vorstelijke residentie beschikt over 18 ruime suites en mag zich rekenen tot de “Small luxury hotels of the world”. En wat mij betreft, volledig terecht!

Majestueuze tongewelven en krakende parket in visgraatmotief maken hier deel uit van het decor. Authenticiteit en gezelligheid tot en met!

Toen een medewerker van het hotel ons naar de kamer begeleidde waren we even met verstomming geslagen. Op het einde van een overdekte buitengang kwamen we aan een grote dubbele deur. Eens die doorgewandeld waren we in de veronderstelling dat er een volgende deur zou opengaan welke dan onze kamer zou zijn… niets was minder waar, we stonden namelijk al in onze kamer, de “residential suite”.

Ook de man die ons vergezelde kon een lach niet onderdrukken toen Inge en ik in koor zeiden: “Where do we go now? You are already in the room my ladies. Oh my god, is this our room ??

Een keuken, een gigantische woonkamer, badkamer en slaapkamer helemaal voor ons alleen. Als je ziet met hoeveel bagage wij altijd reizen was dit zéér welgekomen. Ook de standaard “bomontploffing aan textiel en accessoires” is hierdoor helemaal binnen de perken gebleven 🙂

Ochtendglorie aan de ontbijttafel

Het ontbijt werd geserveerd in een super gezellige ruimte met open haard en zicht op de pittoreske binnenkoer. Alle ingrediënten waren hier aanwezig voor een schitterend begin van de dag.

Zelfs het feit dat er geen pannenkoeken waren (ja, kleine verslaving) deed geen enkele afbreuk aan dit feestelijke ochtendmaal.

Dineren bij Robba

Het hotel beschikte zelf niet over een restaurant maar met tal van restaurantjes in de omgeving was dit allesbehalve een probleem.

Robba, een hip restaurantje op een kleine 10 minuten wandelen van het hotel is een absolute aanrader! Niet alleen tal van lekkere gerechten en gezonde sapjes stonden hier op de kaart maar er werd ook veel nadruk gelegd op wijn.

Duur was het niet, wat ook altijd fijn is. Een tapabordje om te delen, een salade met kip, een vegetarische pasta, een fles Sloveense witte wijn en wat frisdrank kostte ons slechts 36 €. 

In vino veritas

Bij Robba serveren ze maar liefst 20 verschillende Sloveense wijnen.

De kelner had ons een witte wijn aangeraden, welke erg lekker was. Alweer een aangename verassing en een verrijking van mijn beperkte wijnkennis.

Slovenië is trouwens het enige land ter wereld waar het volkslied een ode aan wijn bevat. Geen toeval blijkbaar want elk jaar produceren zo een schamele 40.000 wijnboeren 125 miljoen flessen. Volgens mij was ik in mijn vorig leven een Sloveense 😉

Getting ready for Portoroz 

Ljubljana was voor mij een ontdekking, een beleving en een enorme verrijking, wat een prachtige stad!
We zetten onze reis nu verder richting de Adriatische kust, meer hierover in een volgende post.

Goodbye Ljubljana, you surprised me in every possible way.

Xxx Marie

(Visited 702 times, 1 visits today)
Geen reacties

Reageer