DutchEnglishFrenchGerman
Naar boven
28 aug

Farmhouse of the palms, parel in de Algarve

Vorig jaar rond deze tijd maakte ik voor het eerst kennis met de pracht van de Portugese Algarve. Mijn man en ik waren er toen uitgenodigd bij onze lieve vrienden Karel en Christine, die hun hart verloren aan de streek en er voor een pied à terre hebben gekozen. Iets wat we na ons verblijf daar, héél erg goed konden begrijpen.

Ik moest dan ook niet lang nadenken toen ik op weg terug naar de luchthaven een berichtje ontving van Farmhouse of the Palms met de vraag of ik hun B&B niet eens wilde bezoeken in het nabijgelegen São Brás de Alportel. Ik wilde maar wat graag nog eens terug naar het mooie Portugese Zuiden.

 

 

Thuisvoelen in de Algarve

Op een half uurtje rijden van de luchthaven van Faro kwamen we aan bij Farmhouse of the Palms. Een prachtige Bed & Breakfast die schuilgaat in een majestueuze, historische hereboerderij. Het moment dat we met onze huurwagen de “Cerro do Betelho” heuvel kwamen opgereden stonden Frank en Veronique, de lieftallige Belgische uitbaters en eigenaars van deze B&B, ons al vol enthousiasme op te wachten. Een warm welkom, dat ons meteen thuis deed voelen.

Terwijl de hoffelijke heer des huizes zich over onze koffers ontfermde werden Inge en ik meteen naar het zwembad gezogen waar we konden genieten van een wijds uitzicht over de dieper gelegen dorpen. Een goedkeurende glimlach naar elkaar liet dan ook niet lang op zich wachten. We waren alweer in één van ’s werelds paradijsjes terecht gekomen 🙂

 

 

Authenticiteit, rust & schoonheid 

Frank en Veronique hebben hun “Monte” ( Portugees voor hereboerderij) met liefde en passie gerestaureerd tot een sfeervolle B&B met 5 verschillende kamers, elk voorzien van hun eigen terras.

 

 

De gehele accommodatie ademt een soort van rust en vrede uit. De witte gekaleide muren, het smaakvolle minimalistische interieur en de pracht van de omgeving zorgen hier voor een instant “zen gevoel”.

Op verschillende plaatsen vind je er hangmatten en Balinese bedden om ten volle van de rust te kunnen genieten. En dat konden Inge en ik zelfs vanop ons eigen “dakterras”.

 

 

Belgische gastvrijheid en gastronomie

Tijdens ons verblijf werden we, net zoals alle andere gasten, van begin tot einde verwend met alles wat we maar nodig hadden. Frank en Veronique doen het met hart en ziel en dat voel je aan alles. Niets was hen te veel en elke ochtend stonden ze paraat om een heerlijk ontbijt tevoorschijn te toveren en ons te bedienen met hun huisgemaakte lekkernijen en onbetaalbare glimlach. Kortom, alle ingrediënten om goed gemutst aan de dag te kunnen beginnen!

 

 

Elke ochtend stond er een lekker buffetje klaar waarvan we onszelf konden bedienen en wat er supplementair aan tafel werd gebracht was elke dag opnieuw een hele aangename verrassing!  Die toast met avocado en roerei heb ik als souvenir mee naar huis genomen. In mijn hoofd weliswaar, om thuis na te maken 😉

 

 

Vanuit hun eigen beleving hadden Frank en Veronique een mooie infobrochure uitgewerkt die we konden raadplegen in de zitkamer van de B&B. Hierin vonden we tal van interessante tips aangaande restaurants en bezienswaardigheden om te bezoeken. Ze gaven ons hierover nog wat extra uitleg en begeleiding waardoor we onze dagen goed en efficiënt konden inplannen.

 

 

Als je houdt van traditioneel Portugees eten in een echte traditionele sfeer moet je zeker gaan eten bij “Luis dos Frangos” in Sao bras de alportel. Geen chique gedoe maar vooral veel lokale gezelligheid welke bovendien ook nog eens super lekker smaakte. En dat voor de prijs van nog geen 20 euro voor 2 personen (tapabordje om te delen, grote fles water, fles huiswijn en 2 hoofdgerechten). Hier hebben we echt een fantastische avond beleefd! Hun specialiteit is voornamelijk kip, en dit volgens verschillende bereidingswijzen.

Voor een luxueuzer diner kan je dan weer terecht bij “Lagar Mesquita”.  Naar Portugese norm is dit een erg duur restaurant, naar onze Belgische gewoonten kan je dit qua prijs vergelijken met een goede brasserie.

 

 

Het zeker en vast niet nodig om elke avond ergens te reserveren, want ten huize Frank en Veronique worden ook regelmatig gastronomische thema-avonden georganiseerd waarvoor je kan inschrijven.

 

Things to do

De streek biedt tal van mogelijkheden om te doen, maar gezien onze geringe tijd ter plaatse hebben we ons beperkt tot het maken van twee uitstapjes. Een beetje strand, een beetje stad en… een beetje snoep 😉

 

 

PRAIA DO BARRIL BEACH

Het strand van Praia do Barril ligt aan de Ilha de Tavira. Dit enorme stuk wit zand is één van de rustigste stranden aan de zuidelijke kust van de Algarve. De reden waarom dit strand niet overspoeld wordt is omdat je er niet zomaar geraakt. Praia do Barrill ligt aan de overkant van de Ria Formosa, in het dorp Santa Luzia, op ongeveer 4 à 5 km van de stad. De toegang is eenvoudig via een voetgangersbrug naar het eiland, maar je moet er wel een eindje voor stappen 🙂  Als je net als Inge en ik niet echt warm loopt van een verre wandeling, kan je gebruik maken van het seizoensgebonden treintje vanuit het resort Pedras d’El Rei. Snel gaat het niet, maar het is wel uiterst charmant.

 

 

ANCHOR GRAVEYARD

De Cemitério das Corcoras ofwel “ankerkerkhof” is te vinden tussen de duinen van Praia do Barril. Het bestaat uit honderden roestende ankers en is echt fenomenaal om te zien.

De ankers zijn een soort gedenkteken voor de tonijnvisserij die vroeger langs deze kust floreerde. Ze werden gebruikt om de enorme tonijnnetten op hun plaats te houden. Nu bieden ze enkel nog een weemoedige herinnering aan wat de economie van de Algarve heeft gedreven alvorens het toerisme opkwam en als setting voor het nemen van een reeks “Instagramwaardige” foto’s 🙂

 

 

EEN DAGJE FARO

Faro is een gezellig stadje met een beschutte haven en een centrum met leuke winkels. De oude stadswijk wordt nog omringd door Middeleeuwse vestingmuren en grote stadspoorten.

Hier kan je uren slenteren door de smalle steegjes of gewoon een lekker ijsje eten 😉

 

 

Wil je zelf ook eens proeven van de Belgische gastvrijheid in het mooie Portugal? Reserveer dan hier je kamer bij Farmhouse of the Palms.

Er zijn rechtstreekse vluchten met Ryanair vanuit Charleroi naar Faro. Je kan ter plaatse gemakkelijk een auto huren of dit op voorhand boeken.

 

Ik zou zeggen, pak je koffers en doe Frank en Veronique vele vele groetjes,
xxx Marie

(Visited 546 times, 1 visits today)
Geen reacties

Reageer