DutchEnglishFrenchGerman
Naar boven
6 feb

Op avontuur in Le Grand Bornand

 Welkom in Le grand Bornand

Als je houdt van wintersport in combinatie met een stevige portie avontuur en plezier dan zit je in de Haute-Savoie goed gebeiteld.

Op slechts een uurtje rijden van de luchthaven van Genève ligt het prachtige, authentieke bergdorpje “Le Grand Bornand”. Niets artificieels enkel pure echtheid omringd door Franse charme.  Wat in dit dorp meteen opvalt zijn de houten huisjes die vroeger dienst deden (en sommigen nu nog) als boerderij voor melkvee. Dat is dan ook meteen de reden waarom Le Grand Bornand ook wel eens “het dorp van de koe” wordt genoemd. Zelfs als je het niet op voorhand zou weten kom je er vanzelf wel achter, want als je rondwandelt in dit charmante dorpje kom je ze overal tegen. Hetzij op muurschilderingen of in sculpturen…

Eén ding is zeker, de koe heeft hier haar plaatsje veroverd en terecht! In elk restaurant of bistro vind je een selectie aan gerechten welke zijn bereid met de bekende “Reblochon kaas”. De eerste kaas van de Savoie regio. Een product waar ze verdiend trots op mogen zijn en waar ik veel teveel van heb gegeten… maar ja, het moest zo lekker maar niet zijn 🙂

 

La croix de Saint Maurice

We verbleven in een gezellig hotelletje op het dorpsplein met zicht op de kerk en de bergen, op wandelafstand van de skiliften. Qua ligging een enorme voltreffer!

De kamer was klein maar gezellig en beschikte over alles wat we nodig hadden met als grote surplus een groot terras met een magnifiek uitzicht.

Het ontbijt werd geserveerd in een gezellig kader en was goed verzorgd . Je kon er trouwens je eigen pannenkoeken bakken… zoals jullie weten maken pannenkoeken me altijd erg blij! Hhmmmmmm #deverslavingisnognietover.

Beneden in het hotel was er een bar / restaurant met een gezellig terras waar we konden genieten van lekker aperitief, pizza of lokale specialiteiten zoals Tartiflette of kaasfondue. Gelukkig dat je op de latten toch wat calorieën verbrandt 😉

 

 Tijd voor actie

Geëquipeerd met goed onderhouden skimateriaal (hiervoor kan je o.a terecht naast de skilift in het dal) bracht de “Grandborama” gondel ons op 2100 meter hoogte met zicht op de Mont Ventoux.

Le Grand Bornand maakt deel uit van het Aravisgebergte. Een sneeuwzeker gebied met maar liefst 200 kilometer aan perfect geprepareerde pistes voor elk type skiër.

We konden er lange afdalingen maken zonder om de 5 minuten een lift te moeten nemen. Iets wat ik persoonlijk een enorm pluspunt vind.

 

Lunch in the sun

Behalve een uitmuntende sneeuwkwaliteit en een perfecte omkadering was ook het weer ons goed gezind.  Niets zo gezellig als genieten van een “goei lunchke” in de zon. Dit deden we bij “Terres Rouges“, gelegen pal op de piste met een fenomenaal panoramisch uitzicht.

 

Daredevil Mary

In tegenstelling tot de vorige reizen lieten Inge en ik ons deze keer graag eens van onze “stoerdere kant” zien.  Zo waagden we ons aan 3 avontuurlijke activiteiten. Naar goede gewoonte gingen deze gepaard met het nodige schatergelach maar ook met trillende benen en schietgebedjes…

 

Super Mario Bros op de slee

Geen klassieke houten sleetjes maar een soort van “karts” in de sneeuw. Kleine slee-achtige wagentjes met een rem (praise the lord!) en een stuur zorgden tijdens de afdaling voor de nodige hilariteit… Inge en ik voelden ons als Mario en Luigi in de strijd om als eerste te finishen beneden in het dorp. Plezier verzekerd!

 

Biathlon

Ik had nooit gedacht dat het jarenlang oefenen aan de schietkraam op Rijkevorsel Kermis tijdens mijn kindertijd mij ooit nog ten goede zou komen 🙂  Elk schot dat ik afvuurde was recht in de roos! De zware fysieke inspanning van het langlaufen die erbij komt kijken is natuurlijk nog een ander paar mouwen. Door de uitputting is het geen sinecure om je arm “steady” te houden, zeker niet als je rechtop staat. Op dat moment waren mijn “kermis skills” verdwenen als sneeuw voor de zon maar het lachen was me zeker niet vergaan.

Leuk weetje is dat Le Grand Bornand jaarlijks de wereldkampioenschappen biathlon organiseert waar je de groten der aarde aan het werk kan zien.

 

Parapente

En dan was het tijd voor de moment suprême… paragliding. Believe me, dit MOET je gewoon gedaan hebben! Zelfs als ben je bang van hoogtes, zet je verstand op nul en go for it, it’s magic…

Nu, ik ga me heus niet stoerder voordoen dan dat ik ben, want ik stond met knikkende knietjes en een serieus verhoogde hartslag bovenaan de afgrond te trippelen totdat mijn charmante instructeur, Bastien, teken gaf dat we zouden vertrekken.

Met de ski’s in volle vaart de helling naar beneden en na enkele luttele seconden hief de parapente ons zachtjes op voor het begin van onze droomvlucht waarop Bastien stilletjes zei: “Bienvenue à l’air, Marie!” Vanaf dat moment heb ik gedurende 15 minuten genoten van een abnormaal uitzicht dat je vanop geen enkel terras of skilift kan waarnemen.

It’s not the mountains we conquer, but ourselves

De charme en het avontuur van Le Grand Bornand zullen me nog lang bijblijven.
Een ware ontdekking in de Franse Alpen.

xxx Marie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 387 times, 1 visits today)
Geen reacties

Reageer