DutchEnglishFrenchGerman
Naar boven
22 aug

Op citytrip naar het gezellige Leiden

Dat je niet altijd ver weg hoeft te gaan voor een geslaagde vakantie heeft mijn uitstap bij onze Noorderburen weer maar eens bewezen. Een “dichtbij vakantie” is wat mij betreft een ideaal scenario voor wie er eens tussenuit wil zonder te grote afstanden te moeten overbruggen, en al zeker als je een citytrip kan combineren met een paar dagen uitwaaien aan zee.

We startten onze trip in het oergezellige stadje Leiden om daarna door te reizen naar het pure en mondaine “Noordwijk aan zee”.

 

Klein Amsterdam

Leiden is een pittoresk en sfeervol universiteitsstadje aan het water. Je zou het kunnen vergelijken met Amsterdam, maar dan kleinschaliger en nog gezelliger! Nu begrijp me niet verkeerd want ik hou zo ontzettend véél van Amsterdam, maar het dorpsgevoel dat heerst in een stadje als Leiden geeft het toch net dat tikkeltje meer 🙂

Kleurrijke mooie huisjes, kronkelende grachten, toffe cafeetjes en resto’s en een pak aan bezienswaardigheden maken van deze stad absolute must visit!

 

Boetiek hotel D’oude Morsch

 

Overnachten deden we in een historisch en trendy boetiek hotelletje, centraal gelegen aan het water aan de rand van het centrum. We konden onze auto veilig parkeren dichtbij het hotel en met de winkelstraat, het station en tal van attracties en musea in de buurt waren we overal dichtbij!

D’Oude Morsch is gevestigd in een voormalig wachtgebouw van de kazerne met een uniek uitzicht op het stadspark, de historische stadspoort en een prachtige oude molen.

Nadat we onze intrek hadden genomen in onze kamers kregen we twee fietsen ter onzer beschikking om in echte “Hollandse stijl” de stad te gaan verkennen.

 

Gastronomie van de bovenste plank

Ik ben altijd al een enorme fan geweest van Nederland. Hun gevoel voor organisatie, netheid, de kwaliteit van de wegen, etc… Ik vond hun eigenlijk altijd al beetje vooruitstrevend ten opzichte van mijn geliefde België, maar op vlak van gastronomie hadden ze naar mening toch nog heel wat in te halen… Een mening die ik na mijn verblijf serieus moest herzien, want wat zijn wij verwend geweest!

Ik som voor jullie dan ook graag de gastronomische hotspots op die Inge en ik bezochten:

 

The Bishop

 

Voor een selectie aan internationale gerechten met een leuke twist moet je bij The Bishop zijn. De Nederlandse gastvrijheid lacht je tegemoet van zodra je het prachtige historische pand binnenkomt.  We kregen een tafeltje toegewezen op de eerste verdieping waar we konden genieten van een uitzicht over bar en keuken, alsook van een magnifiek degustatiemenu.

Daar ik zwanger ben had ik doorgegeven dat ik niet alles mocht eten zoals o.a rauw vlees, vis en eieren. Iets wat voor hun geen enkel probleem vormde, integendeel! Op mijn vraag werd naarstig ingespeeld door de enthousiaste keukenbrigade die me met een glimlach een reeks aangepaste gerechtjes serveerden. Zelfs daar hield het niet mee op… want het zaalpersoneel verwende me op hun eigen initiatief met een alcoholvrije aperitief maison, gevolgd door een alcoholvrije Riesling wijn voor bij het eten. Voor de eerste keer tijdens mijn zwangerschap had ik het gevoel dat ik eens even nergens op hoefde te letten 🙂 Gewoon genieten…

The Bishop is echt een geweldige plek, waar het welzijn van de gasten overduidelijk primeert.

 

 

Brasserie Meelfabriek Zijstroom

Ietsje buiten het centrum van Leiden, in Leiderdorp, vind je de hippe brasserie “Meelfabriek Zijstroom“. In en rond deze oude, gerenoveerde fabriek kom je helemaal tot rust.
Het gebruik van streekproducten en groenten en fruit uit eigen tuin staan hier centraal en dat proefden we meteen.

Hier lieten we ons verrassen door een vegetarisch menu van het allerhoogste niveau. Ik moet eerlijk bekennen dat ik meermaals kippenvel kreeg van verbazing… wat een smaken!

 

 

Waag eens een borrel

Shoppen kan best vermoeiend zijn, dus op tijd en stond even pauzeren is een must 😉 Het perfecte adresje hiervoor is Waag, ook wel de huiskamer van Leiden genoemd.
Met zijn centrale ligging in het levendige hart van de stad bruist het er dag in dag uit van de energie. Het monumentale gebouw met prachtige gewelven en moderne accenten maakt van deze plek een absolute hotspot om eens gezellig bij te kletsen met een lekker apero’tje, lunch of diner.

 

Even langs de tropen

Net zoals in Amsterdam mag in Leiden een tochtje over het water niet ontbreken, en dat mag een bezoekje aan de oudste botanische tuin van West-Europa evenmin 🙂

Ik waande me hier haast in het regenwoud van Guadeloupe. De tropische tuinen zijn echt héél erg mooi en het was er lekker warm.

De perfecte plek dus voor het nemen van enkele foto’s. En als je van al die natuurpracht een beetje honger krijgt, kan je ter plaatste ook terecht voor een lichte lunch of snack. De Italiaanse “tosti” is er ten zeerste aan te bevelen!

Voilà, tijd om mijn koffertje terug in te pakken want we gaan nu richting de kust 🙂 Ik vertel jullie graag meer over het prachtige Noordwijk aan zee in een volgende post.

Liefs xxx

Marie

 

 

 

(Visited 783 times, 1 visits today)
Geen reacties

Reageer